© Schutzverband Dresdner Stollen® e.V./Tobias Ritz

Vánoční speciality

Vánoční svátky pro všechny smysly

Když se blíží adventní čas, nabízí Sasko velké množství svých nejlepších gastronomických specialit. Nejznámější je určitě vánoční štola, která pochází právě z tohoto regionu a dodnes se připravuje podle speciální receptury. Ale jedinečných lahůdek je tu mnohem víc, například perníčky, svařené víno nebo tradiční slavnostní vánoční menu z Krušných hor. Advent v Sasku je rozhodně mimořádnou příležitostí k návštěvě pro všechny gurmány!

 

Jak se poznáte pravou drážďanskou štolu

Štola je královnou vánočního cukroví. Ale skutečná císařovna pochází z Drážďan: Tradiční drážďanská štola Dresdner Christstollen je zcela jedinečná a od roku 2010 je její název chráněný. Vyrábí se výhradně ručně, bez margarínu, bez umělých konzervantů a aromat. Pomocí tohoto kontrolního seznamu můžete zjistit, zda před sebou máte skutečně originální drážďanskou vánoční štolu. Aby kulturní bohatství získalo pečeť štoly, musí obsahovat složky dané ochranným sdružením:

  • sultánky naložené v rumu
  • máslo
  • sladké a hořké mandle
  • kandovanou pomerančovou a citronovou kůru

A i tak každá štola z přibližně 110 drážďanských pekáren chutná jinak. Mohou za to jednotlivé směsi koření, které si každý podnik uchovává a tají po generace.

Náš tip: Vydejte se na Originální drážďanskou cestu za štolou s prohlídkou pekárny a návštěvou Muzea štoly s ochutnávkou v ceně!

Neunerlei: tradiční vánoční večeře o devíti chodech

Jídlo se symbolikou: Neunerlei je starý vánoční zvyk z Krušných hor. Tradiční štědrovečerní menu se tu skládá z devíti různých potravin. Ke každé z nich je přiřazena nějaká specifická symbolika – přání dobrých věcí do nového roku. Skladba jídelníčku se liší od vesnice k vesnici a od rodiny k rodině. Takové tradiční Neunerlei může vypadat například takto:

  1. Maso husy, krůty nebo králíka, které by mělo přinést štěstí a sílu.
  2. Sleďový salát se podává, aby v rodině nikdy nedošly drobné.
  3. Zelené knedlíky znamenají blahobyt.
  4. Čočka symbolizuje tělesný růst.
  5. Kysané zelí přináší dobrou úrodu.
  6. Celer slibuje potenci a plodnost.
  7. Červená řepa zaručuje krásu.
  8. Pečená jablka zajistí zdraví.
  9. A nesmí chybět chléb a sůl, jinak by mohly chybět celý rok.

Náš tip: Během adventu a Vánoc si můžete Neunerlei vychutnat při báječném posezení v mnoha útulných restauracích v Krušných horách.

Požitek bez tuku: perník

Co dělá takový perníkář? Žije v perníkovém městečku Pulsnitz mezi Budyšínem a Drážďanami a tradičním způsobem vyrábí perník – a to již od roku 1558. Název tohoto sladkého vánočního pečiva pochází z exotického koření, které se dříve shrnovalo pod jedním názvem „pepř ". Těsto slavného pulsnického perníku neobsahuje žádný tuk a před dochucením se několik měsíců skladuje, aby zrálo. Pak se okoření skořicí, kardamomem, fenyklem nebo muškátovým oříškem – a zbytek surovin zůstává pikantním tajemstvím perníku.

Náš tip: Vyzkoušejte také perník Pulsnitzer Spitzen (Pulsnické špičky) plněný marmeládou a politý čokoládou!

 

Kolébka svařeného vína

Pravděpodobně nejstarší sepsaný recept na svařené víno v Německu pochází ze saského Radebeulu. Když August Raugraf von Wackerbarth pobýval v zimě ve svém barokním zámeckém komplexu, hledal nápoj, který by mu dal zapomenout na chlad a zahřál ho na těle i na duši. Jeho důmyslný nápad přidat do bílého vína šafrán, anýz, skořici a granátové jablko a všechno dohromady zahřát, nás tak v adventním a vánočním období příjemně zahřívá už od roku 1834. (445 Zeichen)

Náš tip: Zahřejte se sklenkou svařeného vína na nejstarším vánočním trhu na světě, drážďanském Striezelmarktu!

Mohlo by vás také zajímat