Tak chutná Sasko

Vítejte v zemi požitkářů

Tak chutná Sasko: Někdy kořeněné, svěží a sladké, někdy pikantní, dráždivé nebo vydatné – na jídelním lístku se tu najde pro každého přesně ta jeho speciální chuť. V Sasku naleznete spoustu regionálních specialit, vyhlášené pivo, vynikající vína a delikatesy jako Dresdner Eierschecke – báječný křehký koláč. Přijeďte a nechte si chutnat! Skvělé požitky, pohodlí, pohostinnost a špičková gastronomie, to všechno na vás čeká v Sasku.

„Žádný požitek není dočasný; protože dojem, který zanechá, je trvalý.”
Johann Wolfgang von Goethe

Saská vinná kultura

Speciální chladnější klima produkuje skutečně mimořádné víno! Vína ze saského údolí Labe mají zvláštní aromatickou jemnost, protože na strmých svazích a malebných terasovitých vinicích podél Labe panuje kontinentální klima s teplými denními teplotami a chladnými nocemi. A právě velké teplotní výkyvy umožňují hroznům dozrát jedinečným způsobem. Tento způsob tu má velmi dlouhou tradici, víno se zde pěstuje již více než 850 let.

Náš tip: Vydejte se na výlet po 55 kilometrů dlouhé Saské vinné cestě, na které se nachází jediné Saské muzeum vína ve vinařství Hoflößnitz!

Saská pivní tradice

Na zdraví! Připijte si na téměř tisíciletou pivní tradici! Pivní kultura je v Sasku stále velmi živá. Vaří se tu 310 různých druhů piva. Nejznámější jsou Radeberger, první německé pivo plzeňského typu, a Dresden Feldschlößchen. Díky množství menších pivovarů je nabídka piv velmi pestrá. Nabízejí zejména mnoho speciálních piv, která prostě musíte vyzkoušet: Export, Helles, Schwarzbier, Bock, Weizen, a pokud chcete, můžete si dát i košer pivo.

Náš tip: Součástí prohlídky pivovaru je i ochutnávka piva jako například v pivním městě Radeberg (17 kilometrů východně od Drážďan)! 

„Eierschecke je druh koláče, který k velké škodě lidstva zůstal pro zbytek světa neznámý.”
Erich Kästner (spisovatel narozený v Drážďanech)

Sladké pokušení: Dresdner Eierschecke

Tři vrstvy, které vás udělají šťastnými: Dresdner Eierschecke to je klasika saského pekařského umění, na kterou se vám budou sbíhat sliny. Tento koláč se skládá z kyprého kynutého těsta, šťavnaté tvarohové vrstvy a nadýchané vaječné směsi. Ta je vyšlehaná s máslem, cukrem a vanilkovým pudinkem a trůní úplně nahoře na Eierschecke. Nebeská pochoutka!

Náš tip: V Sophiiných sklepích drážďanského Taschenberského paláce můžete přímo sledovat, jak se Eierschecke připravuje.

 

Výborné: káva, dort, ruský chléb a štola

Bez kávy to tady nejde! Bylo tomu tak už v 18. století, kdy vojáci během sedmileté války odmítali používat zbraně, a platí to dodnes: káva je tajný saský národní nápoj. A k ní samozřejmě patří i něco sladkého. Právě zde jsou Sasové skutečnými mistry světa. Tak například ruský chléb, kultovní suché pečivo z kakaovo-bílkového těsta ve tvaru písmen. Tradiční drážďanská společnost Dr. Quendt rozmazluje už od roku 1876 mlsouny všech věkových kategorií svými typickými jemnými sušenkami. A co třeba zkusit Lipské skřivany (Leipziger Lerchen)? Lahodné pečivo z křehkého těsta, marcipánu a marmelády. Nebo byste raději ochutnali Míšeňský Fummel? Tradiční zákusek ze sladkého oplatkového těsta má velikost házenkářského míče, uvnitř je dutý a velmi křehký. Může se péct pouze v jedné jediné cukrárně na světě: v pekárně Ziegler v Míšni. Jedinečná je také Dresdner Christstollen (drážďanská štola), která obdržela kromě zlaté pečetě kvality také pečeť EU. Originální štola smí být vyrobena pouze v Drážďanech a okolí, ručně, bez margarínu a bez umělých konzervantů a aromat. V tomto tradičním vánočním pečivu nesmí chybět ani ingredience – stanovené Ochranným svazem štoly – jako jsou rozinky, máslo, sladké a hořké mandle, kandovaná pomerančová a citronová kůra, mouka, voda a droždí. Je skvělá!

Náš tip: Nechte se zlákat a ochutnejte některý z kultovních moučníků s výbornou silnou kávou!

 

Skvělé a tradiční: další typické dobroty ze Saska

Součástí legendárních saských příběhů o jídle jsou i budyšínská hořčice a těstoviny Riesa. Každý, kdo vyzkoušel kultovní hořčici z Horní Lužice, nechce už žádnou jinou. Středně pálivá hořčice s jedinečnou chutí křenu se – v typickém modrém kelímku – v Budyšíně vyrábí již více než 150 let podle dodnes nezměněné receptury! Dalším tradičním produktem ze srdce Saska jsou těstoviny Riesa. Tato společnost používá na těstoviny pouze tvrdou geneticky neupravenou pšenici z tuzemských zdrojů. Můžete ochutnat! Zamluvte si termín v těstovinovém centru Riesa a objevte celý sortiment místních těstovin!

Náš tip: V muzeu hořčice na Masném trhu (Fleischmarktu) v Budyšíně můžete vyzkoušet i velmi speciální odrůdy této pikantní pochoutky!